Friday, 18 February 2011

MATA vs HATI


mata??? kenapa mata??? kerana jika mata adalah saksi utama dalam kehidupan... kalau mata yang melihat kata "wow cantik" hati juga turut bersetuju sebab hati percaya pada mata.tapi pernah dengar x pasal mata hati?? kalau skali dengar cam plik kan...... mata ade ati jgk ke??? tya la doktor yang lebih pakar kan... hahahaha mata hati adalah 1 perumpaan untuk megambarkan bicara hati.....

  "dari mata turun kehati" ermmmm, byk jgk benda yang berkaitan mata dengan hati...... dorg(mata dan hati) ni couple ke?? entah la, Allah yang menjadikan dorang pelengkap diri manusia.

tapi kekadang kita salah menafsir ketulusan seseorang pun sebab mata... dalam 2 situasi...
mata aku tgk budak ni baik orgnya. tenang je muka dia...(situasi positif)
ee.....aku tgk bdk ni cam jahat je dah la muka dia cam rumah separuh siap.....ko jgn pcaya la kat dia( situasi negetive).

kalau kejadian langgar melanggar berlaku secara automatik dari klua dari mulut manusia yang kurang sopan."cam mne ko jln, xde mata ke, suka hati je langgar org" jeng 3x nah ambk sebijik kat ats muka kena maki kan... hati kata ape??? "sabau je la"

ermmm, andaikan tiada mata, xkan ade ceritanya... gunalah ia sebaik mungkin...

MATLAMAT


Kekadang kita hidup kat dunia ni x taw pun ape matlamt kita……... ape kita nak capai…. Ape yang dikatakan cita2……. Kita x trfkr pun nak cipta maklamat trsebut…….

“entah, ak wat ikut ase suke ati jew…. Matlamt 2 skema sgt ler….” Kita yang mrendahkan diri sendiri bukan orang lain yang berbuat demikian…….. 

kalau kecik2 masa zaman muda mudi dl, klu ckgu tya sal cita2 smua jwb y gempaq2 pnyer........ doktor, polis, askar, pelukis dan macam2 ag.....xde seorg pun nak jadi gengster or penjenayah y diminati ramai... sebab 2 la kat lam movie pisau cukur 2, wujud dia pnyer cita2 nak kawin Tan Sri bila besar nnt...

 kalau matlamat lak nak balajar sungguh2 dan nak gembirakan mak ayah bila da besar nanti. korg msti inggt lagi kan..... tp bila da besar kita da x ingt pe yang penah kita tanam kan dulu.......tp bila da msk IPT xmo blaja leklok.. blaja alakadar jew ... orang kata cukup2 makan....

cam mane kita nak berjaya kalau arah tujuan pun xde..... tuhan pun susah la nak bagi kat kita sebab kita sendiri pun was2....

kalau tya semua nak jadi kaya, tp pernah x kita terfkr ape action kita tok jdi jutawan..... kita hanya nak tapi x take action.... patut ker org cam ni????

dan 1 perkara ag, kita slalu gelakkan cita2 dan matlamt org lain.... padahal semua matlamat penting walaupun dengar cam bodoh je.... mybe i2 ape yang seseorg hajati selama ni... tolong jgn cantas creativity org lain... hahahah.... lebih2 lak aku ni....

p/s: xde kene ngena ngan sape hanya peringatan tok diri sendiri sebenarnya...